Zoeken
  • Human Reset Retreat

Dat Was Lachen, Man!

Afgelopen weekend volgde ik een tweedaagse seminar van Edwin Selij. Een grappige gast waarvan ik al een tijdje berichten over 'Hypnose' in mijn inbox ontvang. Waarschijnlijk omdat ik per ongeluk een keertje ergens op geklikt had op het internet...

Op een dag kwam er een uitnodiging, voor een seminar over hypnose, binnen. Ach ja, dat was te verwachten natuurlijk. Met regelmaat mailtjes hierover ontvangen, leidt nou eenmaal vaak uiteindelijk tot een verkoopbericht. Geprikkeld en nieuwsgierig naar het woordje 'hypnose' opende ik het bericht en besloot  impulsief een ticket te kopen. 

Redelijk verwachtingsloos vertrok ik naar Bunnik waar de seminar ging plaatsvinden. Redelijk verwachtingsloos, want een kleine verwachting had ik stiekem wel. Ik hoopte dat ik technieken zou leren, om nog sneller bij het onbewuste brein te kunnen komen. Supersnel, zeg maar. Zo snel, dat ik er een leuk onderdeel in mijn pijnvrij-trajecten van zou kunnen maken. Ik raak nooit uitgedacht over mijn werk en stel mezelf met grote regelmaat de vraag, hoe ik mijn werk nóg pakkender, verrassender én met meer humor kan uitvoeren. Pijn is naar, maar de weg naar herstel mag best een leuk zijn!

Maar goed, ik had geen idee wat me te verwachten stond in Bunnik. Een zaal vol zweverige types? Rasti Rostelli copy cats? Een voorstelling van hoe je iemand in een  ui laat happen, terwijl die denkt dat er een sappige appel op het menu staat? Niets lijkt wat het is en zo ook deze seminar niet. Het publiek bestond merendeel uit therapeuten en coaches. Toch wel een opluchting ergens. 

Het ontvangst was een verassing. Luide dance muziek, swingende mannen en vrouwen in zwarte t-shirts, met witte vetgedrukte letters 'CREW' op de achterkant, die me met een fikse high five en een stralende lach onthaalden.  Yeah! Lekker hysterisch, dacht ik nog. Ik zocht een plekje in de volle zaal en deinde een beetje onwennig met de massa mee. De CREW stond ondertussen op het podium een soort van aerobics-les te geven met de bedoeling dat wij de pasjes nadeden. Met de handen klappend boven onze hoofden volgden we braaf. Na twee nummers ons in het zweet te hebben gedanst, kwam de meester zelf het podium op. 

Edwin Selij begroette ons met een zwaar Amsterdams accent en zijn outfit maakte mijn 'WTF'-gedachte compleet. Met zijn glanzende, zalmroze blouse en zwart geverfde krulletjeskapsel vroeg ik me af, in wat voor een show ik in godsnaam beland was. Ik vond het nu al kostelijk! Hij stak van wal. Het leek wel een stand-up comedyshow. Wat een humor! Terwijl hij openhartig vertelde over zijn achtergrond als bouwvakker (of funderingsspecialist zoals hij zichzelf dan noemde) en zijn weg tot hypnotherapeut en oprichter van het grootste hypnose instituut van Nederland, eindigde hij zijn zinnen vaak met 'Ja man, lachen man'. Ook de gevoelige en serieuze onderwerpen eindigde hij vaak met deze woorden. Gek genoeg maakte dat zijn verhaal heel raakbaar, maar ook heel luchtig. 

Gedurende zijn verhaal, kwam ik erachter dat hypnose toch wel verdomd veel raakvlakken heeft met NLP. Nee, niets geen tovenarij of een ui eten terwijl je denkt een appel in je mond te stoppen. En helemaal van de wereld, raak je ook al niet tijdens een hypnose sessie. Het is eerder een bewust, onbewuste staat van zijn. 

Edwin legde uit dat je eerst toestemming moet hebben van diegene die de hypnose ondergaat. Vragen of iemand in hypnose wil is uiteraard een belangrijke vraag. 

Er kwam een kandidaat op het podium, die wel in hypnose wilde. Het zag er grappig en ongeloofwaardig uit. Edwin vroeg: "Wil je hier even gaan staan?" - ja - "Wil je in hypnose" - ja - "Sluit je ogen en ga in hypnose", "Ga dieper, dieper en dieper, juist, goed zo, ga door, goed" "Nu tel ik tot 5 en bij 5 open je je ogen en ben je weer wakker en alert".  Tja... ik stelde hier wel wat vraagtekens bij, maar Edwin legde uit hoe suggestief taalgebruik werkt en gaf nog een voorbeeld, door te suggereren dat de ene arm lichter voelt dan de ander en dat deze vervolgens lichter wordt (en lichter en lichter, juist, goed zo, prima, ga door) en je raad het; de arm ging omhoog!

Bizar! Eerst ervaren en dan geloven, dacht ik. We moesten op elkaar oefenen. Zo raar! Het gebeurde echt! Mijn armen hingen naast mijn lichaam. Mijn 'hypnotiseur' vroeg me welke arm lichter voelde. Mijn linker. "Voel hoe je arm lichter wordt. Ja goed, ga door, lichter en lichter en je arm gaat omhoog... Hoe hoger je arm, hoe dieper je in hypnose bent..." En ja hoor... hop! Daar ging mijn arm. Lachen man!

Met dit soort trucjes is het vast leuk scoren op een feestje, maar in de praktijk brengen doe ik het, denk ik, toch maar niet. Hoewel... voor een luchtig tussendoortje tijdens mijn werk, is het misschien best lachen. Lachen man!

Dit seminar was natuurlijk niet bedoeld om in twee dagen hypnotherapeut te worden. Het was bedoeld om kennis te maken met het fenomeen. Ik vond het erg interessant. Stond zelfs in de rij om van een mooi aanbod gebruik te maken en me wederom in een nieuwe studie te storten. De rij was lang en de tijd tikte voorbij. Genoeg tijd om mijn impulsieve actie een halt toe te roepen en het besef te laten doordringen, dat mijn vorige training (Neuro Linguistisch Programmeren, practitioner en master) voldoende hypnotische taal bevat om dezelfde resultaten te behalen: het doordringen in het onbewuste brein. Hypnose en NLP zijn sterk verwant. Ik zou hypnose omschrijven als een meditatieve staat van zijn. Door ogen te sluiten, daalt de frequentie van de hersengolven van beta (wakker, alert, gestrest), naar alfa (golven die geactiveerd worden, vlak voordat we in slaap vallen). Wanneer er in deze ontspannen toestand - op een suggestieve manier - vragen worden gesteld, kom je makkelijk in je onbewuste brein. 

Ik durf te stellen dat NLP hetzelfde doet. Misschien laat het je geen uien met appels verwarren, maar het brengt je zeker bij de oplossingen die liggen verscholen in het onbewuste brein! Lachen man!

Ik ben dankbaar kennis te hebben mogen maken met hypnose. Ik kijk er nu heel anders tegenaan. Voor dit moment bedank ik nog even voor de opleiding tot hypnotherapeut en bedank ik Edwin Selij voor de bijzondere introductie ervan. Het was echt lachen man!61 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat zeg je?