Zoeken
  • Human Reset Retreat

De Verleiding van de Afleiding

Ik heb het concentratievermogen van een sprinkhaan. Vooral wanneer het computerwerk betreft. Wanneer ik me net ergens in heb vastgebeten, begint mijn maag te rammelen en beginnen mijn hersenen te denken aan lekker belegde boterhammen. Wanneer ik mijn laatste slokje koffie opslurp, ben ik meer bezig met de vraag of ik nog een bakkie zal zetten dan met het typen van mijn blog. De wasmachine is uitgedraaid, eerst even de was ophangen en dan weer verder, maar teruglopend van de waslijn dwarrelen de hondenharen om mijn voeten, dus toch nog even snel stofzuigen. Oké, dan ook nog even een kopje koffie zetten en dan écht aan de  slag. Terwijl de koffie pruttelt doe ik de afwas en bedenk me dat er al een uur voorbij is en er nog niets van mijn planning terecht is gekomen. Zelfs eraan beginnen is niet gelukt. Het enige dat wél gelukt is, is mijn ochtendroutine van hardlopen, squaten, planken en zwemmen. Maar in alle eerlijkheid… zou die ochtendroutine ook niet stiekem een afleidingsmanoeuvre zijn van mijn brein?

We staan continu bloot aan allerlei verleidingen. Denk maar aan je mobiele telefoon. Ik schrok er best wel van toen ik een video zag van Prince Ea (https://youtu.be/dRl8EIhrQjQ). Blijkbaar zijn we gemiddeld 4 jaar van ons leven met sociale media bezig. VIER JAAR! En dit is slechts een van de bliepjes waardoor we worden gestoord in onze dagelijkse beslommeringen. 

Verleiding en afleiding zit ook in veel andere dingen. Mijn uitstelgedrag is daar een goed voorbeeld van, maar denk ook eens aan dingen als roken, seks, eten, alcohol. Het brein laat ons soms dingen doen om de aandacht weg te houden van zaken waar we ogenschijnlijk niet veel mee kunnen. Zaken die ons eerder in de weg zitten dan dat we er baat bij hebben. Maar is dat zo? Ik doel hier op onbewust opgeslagen emoties. Onbewust, we weten het niet, maar ze zitten er wel degelijk en zijn doordat ze onbewust zijn opgeslagen, onverwerkt. Lekker belangrijk, zul je misschien denken, maar wist je dat er veel ogenschijnlijk onschuldige (maar wel vaak chronische) klachten, zoals stijve schouders, lage rugklachten, tennisellebogen etc. bijna altijd ontstaan door onbewust opgeslagen emoties?

Wist je dat het brein ter afleiding lokale vaatvernauwingen kan veroorzaken, waardoor er zuurstoftekort ontstaat? Dat zuurstoftekort de pH-waarde doet dalen, waardoor de sensoren extra gevoelig worden en er triggerpoints ontstaan? Een goede basis voor een chronische klacht. Oké, maar hoe weet je dan wat er speelt wanneer de emoties (met name negatieve emoties, zoals woede, stress, verdriet) onbewust zijn? Er is een goede manier om bij deze emoties te komen. Ik laat mijn cliënten vaak dagelijkse opdrachten doen, waarbij ze moeten denken aan bijvoorbeeld personen of situaties waar ze iets als boosheid bij voelen. Vervolgens moeten ze minimaal 15 minuten ongecensureerd schrijven (dus ja, lekker vloeken en schelden mag!) over wat er allemaal naar boven komt. Op deze manier kun je prima bij deze onbewust opgeslagen emoties komen. Door deze emoties uit te spreken of uit te schrijven, verwerk je ze en hoeft je brein je lijf niet meer in te zetten als een afleidingstrategie. 

Pijn door het brein (kort door de bocht gezegd) heeft een naam. De ontdekker van dit verschijnsel heet Dr. J. Sarno en noemt het TMS – Tension Myositis Syndrome. Andere benamingen zijn DPS – Diversion Pain Syndrome of MDS – Mind Body Syndrome. 

Boekentip: Mind Over Back Pain – Dr J. Sarno


35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven