Zoeken
  • Human Reset Retreat

Heerlijk Niet Zweverig Zijn

Tenzij je ergens op een mooie plek midden in de natuur woont en je je leven op de meest primitieve manier leidt (dan ben ik heel jaloers, maar dat terzijde), dan zijn voor de meeste mensen, de dagen en vaak ook de nachten, gevuld met ruis. 

Alleen al het in bezit zijn van een mobiele telefoon kan een flinke stoorzender zijn. Hoe vaak bliebt en  of trilt zo'n ding wel niet. En dan heb ik het nog niet eens over de druk die een mobieltje op je kan leggen. Mailtjes, appjes, smsjes, Facebookberichtjes, Instagram, Twitter... om gek van te worden. Ook (lucht)verkeer, huisgeluiden, pratende collega's op het werk en kinderen die thuis je aandacht vragen, zorgen voor flink wat ruis in je hoofd. Een moment voor jezelf en dan ook echt helemaal alleen voor jezelf, zonder praten, aandacht geven/krijgen aan/van anderen, schiet er bij veel mensen in. Dat terwijl een paar minuutjes voor en in jezelf, van enorme waarde is. Een moment waar heel veel energie uit te putten valt. Een moment waar kracht uit voortvloeit, waarmee je zomaar nieuwe inzichten kunt krijgen. En ook zeker een moment van innerlijke rust. Rust, waar je in het dagelijks leven vaak niet aan toe komt. Ik heb het over mediteren. Tot voor kort vond ik mediteren maar iets voor zwevers. In een pijnlijke houding, op een aanstellerige manier met je duimen en middelvingers, luchtig tegen elkaar aan, naar de lucht wijzen en met gesloten ogen interessant doen. 

Nu weet ik beter. De houding waarin je zit, is totaal niet van belang. Je kan net zo goed op een comfortabele bank zitten. Je hoeft niet persé naar pling-plong muziek te luisteren. Elk willekeurig muziekje waarop je kunt ontspannen is ook prima. Er bestaat ook zoiets als een 'geleide meditatie' waarin je wordt begeleid in je meditatie. Maar bovenal, het is helemaal niet zweverig! 

Door het bewust worden van je ademhaling keer je helemaal in het nu. Dat is fijn, want dan is er geen verleden en ook geen toekomst, maar alleen het NU. In het nu ben je helemaal alleen met jezelf. In stilte, met je eigen gewaarwordingen en gevoelens. Al is het maar een paar minuten, in het nu zijn, is echt heel fijn. Je laadt jezelf op en je voelt je daadwerkelijk meer uitgerust. Belangrijk voor je lichaam, maar nog veel belangrijker voor je brein! Je hersenen hebben er enorme baat bij. Het is als een verfrissende douche in je hoofd. 


Ik gebruik zelf een fijne app van Michael Pilarczyk die, verrassend genoeg, Meditation heet. Hoewel het een beetje dubbel is, omdat de app op mijn mobiel staat, zet ik deze natuurlijk op vliegtuigmodus. 

Sinds ik mediteer ervaar ik alleen maar voordelen en geen enkel nadeel! Mijn focus wordt veel beter en mijn gedachten slaan niet meer zo snel op hol. Ik kan veel beter relativeren en vooral de rust pakken op wanneer ik maar wil! De kracht van stilte is echt Wellness voor je Mind!




50 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat zeg je?