Zoeken
  • Human Reset Retreat

Hulde Aan de Huilemannen!

Ik ben zo dankbaar dat er hiervan velen in mijn leven zijn verschenen! Ik zal uitleggen waarom. 

Ik heb het geluk om een groot deel van mijn liefdesleven met, wat men tegenwoordig 'metromannen' noemt, te delen. Mannen die volgens sommige vrouwenbladen, mannen zijn die hun vrouwelijke kant durven te tonen. Persoonlijk krijg ik daar kippenvel van en dan niet in de mooie toon van het woord. Sterker nog, ik word daar redelijk misselijk van. Mannen die over hun gevoelens praten, zo af en toe een traan laten en laten hun vrouwelijke kant zien? Alsof dát is wat een vrouw vrouwelijk maakt. Natuurlijk wordt hier iets meer in meegenomen dan alleen het emo-gevoel. Gevoel voor stijl en wie weet, (half)lang haar benadrukt ook de suggestie, maar jeetje, kijk eens naar een gemiddeld renaissance schilderij; hoe ijdel werden de mannen daar niet op geportretteerd? 

Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen is een feit. De man kan tot nu toe nog steeds geen kinderen baren en de meeste mannen hebben fysiek meer kracht dan de gemiddelde vrouw. 

Hoewel ik er meerdere onderzoeken op heb nageslagen en deze ook best veel van elkaar verschillen, ben ik er van overtuigd dat de meeste verschillen zijn ontstaan door suggestie.

Ik zal straks uitleggen waarom, maar eerst een verzamelvoorbeeld van een groot deel van de onderzoeken. Zo wordt er in een redelijk recent Amerikaans wetenschappelijk  onderzoek het volgende gezegd:

Mannen hebben in het algemeen meer verbindingen tussen het voorste en het achterste gedeelte van de hersenen, terwijl bij vrouwen de sterkere verbindingen gewoonlijk tussen de linker- en rechter hersenhelften lopen. Dat betekent dat mannen logischer denken en een beter ruimtelijk inzicht hebben. Vrouwen zijn intuïtiever en hebben een grotere 'emotionele intelligentie'. Ze hebben ook een beter geheugen voor woorden en gezichten.

In dit onderzoek komt onder andere naar voren dat het vrouwenbrein efficiënter zou zijn, terwijl het vrouwenbrein zo'n 8% kleiner is dan het mannenbrein... Tegenonderzoek zegt hier dat het vrouwenbrein kleiner is, omdat de man gemiddeld iets groter is dan de vrouw. Klinkt mij logisch in de oren.  Zo zou ook het mannenbrein beter kunnen kaartlezen, omdat ze beter zouden zijn in het verwerken van informatie die op een abstracte manier wordt weergegeven... Uhm, ooit met je lief op vakantie geweest? Ik denk niet dat ik de enige ben die het levende bewijs is van het tegendeel! Mijn veronderstelling waarom mannen vaak verschillen van vrouwen, is dat suggestie een hele grote rol speelt. Zo groot, dat mannen (jongens) die dit veelal van jongs af aan ingeprent krijgen, bijna als vanzelf aan deze stigma's voldoen.  Een voorbeeld:  Je bent een jaar of 7 en komt sip terug van school. Sinterklaas was net geweest en je had een mooie voetbal gekregen van de beste man. Je vader (maar dat wist je niet) had er met een stift de handtekening van Johan Cruijf op gekopieerd. Trots als een pauw nam je de voetbal mee naar school om er in de pauze een potje mee te voetballen. Het gaat mis. De voetbal rolt de straat over en een passerende auto laat de bal genadeloos klappen. Je voelt de tranen in je ogen branden. Je klasgenootjes moeten lachen wanneer ze je zo beteuterd zien staan en roepen misschien wel iets als: "Mietje! Het is maar een bal!" Je droogt je tranen en forceert een lach. Inderdaad, 't is maar een bal. Maakt niet uit. Maar je voelt je super rot van binnen. Eenmaal thuis verwacht je misschien wel een troostende schouder, maar je vader of moeder zegt: "Joh, droog je tranen, het is maar een stukje leer. Je mag blij zijn dat je zelf niet onder de auto bent gekomen. We kopen wel een nieuwe." Okee, jongens huilen niet.  Zie hier, je eerste 'inprent'. En zo zijn er vast nog meer te bedenken. Enfin, mijns inziens zijn er naast wat fysieke en hormonale verschillen, niet heel veel verschillen tussen man en vrouw. Ik ken zat vrouwen die voor geen meter kunnen multitasken en genoeg mannen waar bij inparkeren, het schaamrood op hun kaken staan.  Maar een ding is zeker, gevoelens hebben we allemaal. Of we nu man of vrouw zijn. En hoe fijn is het niet, wanneer we gevoelens met elkaar kunnen delen? Gewoon lekker helemaal jezelf kunnen zijn? Stuk gaan van het lachen om een stomme grap of in een diep tranendal geraken, omdat je je ontzettend rot voelt? En dat allemaal te kunnen uiten zonder stigma? Dat is toch heerlijk?  Ik zou niet meer anders kunnen. Gelukkig niet, lang leve de huileman, de echte man!


30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Het Roer Om