Zoeken
  • Human Reset Retreat

Je Bent Wat Je Eet!


En dan bedoel ik natuurlijk niet dat wanneer je veel boerenkool eet, je op een boerenkool gaat lijken. Net zoals we vaak vinden dat een hondenbezitter na verloop van tijd op zijn/haar hond gaat lijken. 

Je moet de uitspraak 'Je bent wat je eet' niet te letterlijk opvatten, hoewel je prima aan iemands uiterlijk kunt zien of iemand voornamelijk pizza’s en friet eet of een gevarieerd en gezond voedingspatroon heeft.


Ons lichaam is een fantastische machine. In veel opzichten is het menselijk lichaam het meest bijzondere dat je in de natuur kunt aantreffen, maar om dat lichaam vitaal en gezond te houden, moet je er wel de juiste brandstof in gooien. Je kunt je lichaam wat dat betreft misschien het beste met een auto vergelijken.


Er gaat van alles in je auto: benzine, gas of diesel als brandstof, maar ook koelvloeistof, motorolie, remolie, enzovoort. Je snapt dat je deze vloeistoffen niet moet gaan verwisselen. Je stopt geen remolie in je koelvloeistof-reservoir en vice versa. Dat dat slechte gevolgen zal hebben is niet zo moeilijk te begrijpen. Met ons lichaam is het in feite niet veel anders, ook al staan we daar vaak niet zo bij stil. Best raar, omdat ons lichaam een stuk kostbaarder is dan welke auto dan ook.


Een ander belangrijk verschil met een auto zijn de gevolgen van verkeerde brandstof. Doe je de verkeerde brandstof in je auto, dan zal je op den duur tegen grote problemen aanlopen. Ons lichaam is echter heel tolerant en in staat om het erg lang vol te houden. Daardoor zijn gevolgen van slechte voeding niet zo snel duidelijk. Je kunt jaren lang relatief slecht eten en toch weinig problemen hebben. Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam opgebouwd is uit het voedsel dat je eet. Je bent dan dus letterlijk datgene dat je gegeten hebt. Om deze reden is het niet okay om  slechte voeding in je lichaam te stoppen. Er is heel veel voedsel dat met mate geen problemen oplevert, maar een overdaad eraan zal, meestal op langere termijn, wel kwalijke gevolgen hebben.


Als je structureel slecht eet en je lichaam dus niet de voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft, ligt het voor de hand dat er op termijn dingen mis zullen gaan in je lichaam. Bepaalde functies zullen niet langer optimaal of zelfs helemaal niet meer werken. Wees je dus erg bewust van je voeding en weet dat je bent wat je eet: eet gezond en wees gezond! 


Een paar stelregels:

· weet dat zondigen mag (en GENIET er dan ook echt van!)

· onthoud dat het nooit te laat is om weer gezond te gaan eten;

· en wees niet te streng voor jezelf!

Geef je lichaam dus een goede fundering en wees bewust van wat je eet! Accepteer ook de momenten waarop je naar slechte voeding neigt en weet dat het nooit te laat is om weer gezond te gaan eten.28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven