Zoeken
  • Human Reset Retreat

Leven Zonder Liefde is Ongezond

In mijn gezin knuffelen we wat af. Lekker met de kids op de bank verstrengeld, al dan niet met hond erbij. Nog even een welterusten-knuffel voor het slapen voor de meiden en in lepeltje-lepeltje houding in slaap vallen met mijn lief. Wanneer de kids naar school gaan en wij naar ons werk, doen we dat nooit zonder te zeggen: "Hou van jou". Datzelfde doen we bij het afsluiten van een telefoongesprek. Love rules! Dat liefde een belangrijk ingrediënt voor een fijn leven is, weten we allemaal. Maar dat het geven en ontvangen van liefde goed voor je lijf is, is misschien niet zo'n algemeen gegeven. Wist je dat er een genezende kracht in liefde zit en dat er door liefde véél endorfines worden aangemaakt? Endorfines zijn héél welkom, want ze zorgen voor het geluksgevoel. Mensen die liefde en verbondenheid ervaren, blijven letterlijk gezonder en genezen op zowel emotioneel, als lichamelijk gebied, eerder.

Endorfines, waarvoor liefde verantwoordelijk is, zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Liefde maakt ook fenylethylamine aan. Deze stof zit ook in chocola. Bij gebrek aan fenylethylamine worden mensen depressief. Het is een natuurlijke drug die dezelfde werking heeft als amfetamine: het maakt je koortsachtig en euforisch.


Kussen vermindert stress

In een onderzoek lieten wetenschappers een groep studenten 15 minuten met hun partner kussen.  De studie liet zien dat het cortisolgehalte aanzienlijk omlaag gingen na het kussen. Mannen hadden meer dan vrouwen een hoger gehalte van het ‘geluksgevoel’ hormoon oxytocine. Oxytocine komt vrij na een orgasme en is bekend vanwege het verlagen van de bloeddruk en zorgt voor een betere gemoedsrust en een grotere pijntolerantie.

Waarom knuffelen goed voor je is Een warme omhelzing met je geliefde is volgens onderzoek de ultieme manier om stress te verminderen. Het gehalte van oxytocine en cortisol van de deelnemers, voor en na het knuffelen met hun partners, schoot bij zowel mannen als vrouwen aanmerkelijk omhoog, na het knuffelen, vooral bij hen met een vaste liefdesrelatie. Bij vrouwen gingen bloeddruk en het cortisolgehalte omlaag na het knuffelen.


Liefde verzacht

Dat bleek uit een onderzoek onder vrouwen met borstkanker. Alle vrouwen kregen een medische behandeling en begeleiding, maar de helft van de groep zat wekelijks in een supportgroep waar ze over hun ziekte konden praten. De vrouwen uit deze groep bleken minder angst te hebben, waren minder depressief, hadden minder pijn en last van bijwerkingen. 


Betere gezondheid

Uit een ander onderzoek, bij verschillende dorpsgemeenten in Amerika, kwam naar voren dat mannen met hart- en vaatziekten 50% minder ziektesymptomen hadden, wanneer ze wederzijdse liefde met hun partner ervaarden. In één van de dorpen was er een verbluffend resultaat. Er kwamen veel minder hart- en vaatziekten voor, terwijl de bewoners er ongezondere eetgewoonten op nahielden, rookten en dronken. Het bleek om een Italiaanse samenleving te gaan waar het sociale leven en de familie een belangrijke plaats innamen en men lief en leed deelde. Emotionele steun en verbondenheid is cruciaal voor de gezondheid.


Kortom, leven zonder liefde is feitelijk gewoon ongezond!

Daarom wederom: 'Let love rule!' 38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat zeg je?