Zoeken
  • Human Reset Retreat

Masker Op Of Af

Het leven kan soms een vervelende wending nemen. Wat is dan handig om te doen? Meegaan in die neerwaartse spiraal, of schouders eronder en omhoog?

En hoe helpt je omgeving hierbij? 


Wanneer je een flinke tegenslag ervaart, kan je ervoor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten. Hoe zullen je gezin, geliefde, vrienden, familie en collega's reageren als je, met een lichaamshouding van een treurwilg, de tegenslag met ze deelt? Precies, vol medeleven en waarschijnlijk beamen dat je het zwaar hebt. Dat het te begrijpen is dat je er even niet helemaal bent, dat je jezelf wellicht wat moet ontzien en even niet te zware eisen aan jezelf moet stellen.


De kans is groot dat je je gehoord voelt en je jezelf inderdaad even ontziet, misschien een fles wijn open trekt en gaat Netflixen. Of je grijpt naar een zak chips of chocola en doe je jezelf tegoed aan een fikse eetbui. Of je gaat weer roken, al was je daar net mee gestopt, want je hebt een flinke tegenslag te verwerken en dus genoeg reden om 'niet zo streng te zijn voor jezelf'. Wie weet kan het nog erger en kom je je bed niet meer uit, want je slaapt slecht en hebt nu reden om je ziek te melden. Iedereen zal het begrijpen, je terneergeslagen houding spreekt boekdelen. Je treurmasker beschermt jouw tegenslag, jouw kwetsbaarheid, jouw onmacht. Wil je dit wel? Helpt dit je om de tegenslag te verslaan?


Stel je dezelfde situatie nu eens anders voor. Je krijgt met een fikse tegenslag te maken. Even slikken. Wat nu? Wat is er gebeurd? Wat kan ik hiermee?

Wanneer je besluit, je niet uit het veld te laten slaan, wat zou er dan gebeuren? 

Lichaamshouding kan een hoop doen met jezelf, maar ook met je omgeving. Wanneer je met rechte rug jouw probleem deelt, in plaats van een houding met afhangende schouders, dan krijg je eerder oplossingsgerichte antwoorden of adviezen, in plaats van medeleven.


Medeleven is natuurlijk prima, echter te veel medeleven helpt vaak niet.  Een krachtig masker beschermt jouw zelfvertrouwen en jouw weerbaarheid, jouw vermogen op oplossingsgericht en positief te denken. Dus naast het feit dat het jouw omgeving beïnvloedt, sterkt het jezelf enorm! 


Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien, maar goed nieuws: je kan dit oefenen! Ga maar eens voor de spiegel staan. Recht je rug, til je borstbeen op en laat je schouders naar achteren vallen. Kijk met opgegeven hoofd naar jezelf en zeg iets liefs tegen jezelf zoals: "Ik mag er zijn", "Yes! Ik kan het!", "Ik ben het waard".

Ter vergelijking en om je er bewust van te worden, zeg je dezelfde affirmaties opnieuw tegen je spiegelbeeld, maar dan nu met gebogen hoofd en afhangende schouders. Voel het verschil! 

Wanneer je dagelijks met een trotse houding, jezelf positief toespreekt, zul je werkelijk verandering ervaren. Fake it til you make it!

Sammy loop niet zo gebogen denk je dat ze je niet mogen waarom loop je zo gebogen Sammy met je ogen Sammy op de vlucht hoog Sammy kijk omhoog Sammy want daar is de blauwe lucht - Ramses Shaffy -


40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Het Roer Om