Zoeken
  • Human Reset Retreat

Obsessie vs Passie

Vorig jaar, in de zomervakantie, las ik een boek genaamd 'The 10 x rule' van Grant Cardone. Cardone is een motiverende spreker, verkooptrainer, vastgoedinvesteerder en multimiljonair. Ik had het boek gekregen tijdens het volgen van het committed programma dat aansloot op de Mentorclass van de Triggerpoint Reset Methode.

In eerste instantie vond ik het boek wat heftig. Harde woorden en erg 'Amerikaans'. Op de cover staat 'the only difference between succes and failure'... Pfoe, dat stond mij tegen, maar tegelijkertijd sprak het me ook aan.


Ik ben opgegroeid in een 'links nest' waarin hard werd gewerkt en geld moest rollen. Het ontbrak ons aan niets, maar ik weet ook hoe mijn vader joviaal en loyaal met geld omging, terwijl mijn moeder altijd erg zuinig was. Mijn vader had naast zijn goede baan bij de KLM, een bijbaan als bus-, vrachtwagen- en limousine chauffeur om ons het leven te laten leiden dat hij voor ons wenste. Hij werkte dubbele diensten en vaak wel 7 dagen in de week. Mijn moeder deed het huishouden, verzorgde mij en mijn broertje en daarnaast werkte en zat ze, later, in de gemeenteraad voor de PSP. Beide ontzettend harde werkers kan ik je vertellen. Een mentaliteit die ik van ze heb meegekregen en waar ik dankbaar voor ben. Tot op zekere hoogte, want zo hard werken zonder zicht op verandering, is niet zo aan mij besteed. Ik was en ben een dromer. Ik wil graag hard werken, maar dan wel om mijn dromen waar te maken. 

Echter veel geld verdienen en misschien zelfs wel rijk worden... Dat leek een beetje fout... Een beetje rechts misschien en na een flinke 'Rooie-Rakker-opvoeding' wist ik niet zo goed wat ik ermee aan moest. 


Enfin, ik had het boek in mijn handen en omdat het verplichte kost was, moest ik het wel lezen. Even wennen aan de toonaard en toen... toen kon ik me er helemaal in vinden! Het boek gaat over succes. Ik hou van succes! Succes betekent namelijk niet alleen maar rijk worden. Succes kan op van alles betrekking hebben. Een succesvolle relatie hebben met je partner, een succesvolle ouderrol vervullen, succesvol sporten...noem maar op. Cardone stelt: "Succes is your duty, obligation and responsabilaty". Een zin die ik vaak voor mezelf herhaal. Zeker wanneer ik een keer met een slap excuus iets niet gedaan heb en me er vervolgens rot over voel. Het sterkt me en houdt me scherp. 


Naar aanleiding van het boek plaatste ik vorig jaar de vraag op Facebook of men mij kon helpen het verschil te vinden tussen 'Obsessie en Passie' . Cardone beschrijft obsessie namelijk als iets goeds, terwijl, totdat ik het boek las, ik obsessie een negatief woord vond. Obsessie stond voor mij gelijk aan iets als 'het stalken van je ex' of in ieder geval een afwijkend gedrag en daar dan teveel van... Tijdens het lezen veranderde mijn mening en zag ik in dat ik feitelijk ook vaak geobsedeerd was met dingen die ik vol overgave en passie deed. 


Zo wilde ik vroeger bijvoorbeeld basgitaar spelen in een band, want dat leek me reuze cool. Ik kocht een gare bas en oefende dag en nacht, totdat ik het best heel goed kon. Ik deed auditie en hoppa, ik zat in een band en heb met best was bekende muzikanten muziek gemaakt. Was ik hier geobsedeerd of gepassioneerd?  


Hoe erg is het om alles wat je in je hebt, te geven voor iets wat je nu eenmaal heel graag doet? Dat je de beste wil worden in hetgeen je doet? Of dat nou een hobby is, je studie, of je werk.


De reacties op Facebook waren grappig en ook leerzaam. Grappig, omdat mijn verwachting werd bevestigd. Namelijk dat 'geobsedeerd zijn' per definitie niet gezond is. Leerzaam, omdat ik moest proberen over te brengen dat het woordje 'obsessie' ook juist een prachtwoord kan zijn.


In het Nederlandse woordenboek staat het als volgt omschreven: "Obsessie is een term voor dwangmatige gedachtes, iets wat iemand onophoudelijk in zijn gedachten bezighoudt. Iemand die een obsessie heeft kan bepaalde gedachten niet loslaten, hoewel diegene dat meestal wel wil. Dwangmatige gedachtes leiden vaak tot dwanghandelingen, deze worden ook wel compulsies genoemd".


Hmmm niet erg positief. Echter wanneer je een droom hebt en je er onophoudelijk mee bezig blijft totdat je je doel bereikt hebt, is het dan nog steeds niet positief? 

Mijn mening is dat obsessie en passie hand in hand gaan en dat het een pre is wanneer je geobsedeerd bent om je doelen te bereiken. De kans dat je ze haalt zal dan vele malen groter zijn dan wanneer je niet geobsedeerd bent. Alles op alles zetten, het onderste uit de kan halen, dat is vaak wat ervoor nodig is om succesvol te worden in hetgeen je wilt doen of zijn.

Wat is er mis met ergens 'het beste' in willen zijn? Je gaat toch ook niet naar een middelmatige film, omdat deze middelmatige recensies heeft gehad en er middelmatige acteurs in spelen? Of naar een middelmatig restaurant, omdat ze daar middelmatig eten serveren? 

Ik durf te zeggen dat ik met passie geobsedeerd ben door mijn werk, mijn kinderen, mijn geliefde, mijn dieren, mijn hartsvrienden, het leven. Niks mis mee! 


72 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven