Zoeken
  • Human Reset Retreat

Schijn Doet Wonderen

Gisteren voelde ik me niet in mijn hum. Zwaar lijf, vage hoofdpijn en vooral heel moe. Ik ben toch gaan zwemmen met mijn hardloopmaatje, zwemmaatje en vooral vriend, want die laat ik niet voor niets zo vroeg uit zijn bed komen, vanwege een zeurderig ontwaken van mijn kant. We hadden om 06:30 afgesproken bij de zwemplek. Wellicht zou het me helpen, dacht ik. Na het zwemmen en een wandeling met de hond voelde ik me ietsjes beter, maar helaas bleef het semi-grieperige gevoel hangen. 


De dag had een strakke planning waar ik niet omheen kon, dus ging ik de dag aan alsof er niets aan de hand was. Identiteitskaart aanvragen voor mijn jongste, bezoek aan mijn vader, aansluitend naar ons paard om in de avonduren mijn agenda open te stellen voor behandelingen in mijn praktijk. Tegen dat laatste zag ik op als een huis.

Ik-niet-lekker-in-mijn-vel, betekent geen-behandelingen-geven. 


Mijn paard gaf hoop. Hoop, omdat de natuur mij ten alle tijden kalmeert en mijn eigen makken doet vergeten. Vaak tezamen met mijn honden, maar in dit geval mijn paard. Paarden zijn vluchtdieren. Wat kort uitgelegd betekent dat ik, (mens, staat gelijk aan roofdier) me zo neutraal mogelijk moet gedragen wanneer ik mijn paard Caramelo benader. Liefst emotieloos. Dat is vaak best een uitdaging op zich, want hoe vaak worden wij niet beïnvloed in ons gedrag door onderliggende emoties: baaldag op werk, irritaties in het verkeer, conflict thuis met kids of partner, noem het maar op...


Gisteren zat ik dus niet goed in mijn vel. Echter, mijn paard moest echt even flink bewegen en dus besloot ik een bosrit te gaan maken zonder zadel. Zonder zadel betekent minder houvast en dus een goede, maar vooral ontspannen focus. Mijn focus was volledig op Caramelo gericht. Mijn 'zware lijf, vage hoofdpijn en vooral heel moe zijn' verdwenen als sneeuw voor de zon en ik heb met een gerust hart mijn praktijk kunnen openen! Ik noem dit soort acties ook vaak 'mijn medicijn'. 

Medicijnen... een discutabel onderwerp. Uiteraard verwerp ik niet alle medicijnen, maar de overtuiging dat er voor elk kwaaltje een pilletje is, heb ik niet. Hoewel... een neppilletje heel vaak, best wondertjes kan verrichten. Sterker nog, er is onderzoek gedaan naar het uitvoeren van nep operaties. De operaties werden wel verricht, maar er werd niets hersteld.

Een voorbeeld uit een artikel van de website www.medischcontact.nl


Patiënten met versleten knieën hebben net zoveel baat bij een nepoperatie van de knie als bij de gebruikelijke chirurgische ingrepen, zoals nettoyage per artroscoop of artroscopisch spoelen per naald. Dit blijkt uit onderzoek dat is verschenen in de New England Journal of Medicine.

Volgens de onderzoekers van het Department of Veterans Affairs en Baylor College of Medicine betekenen hun bevindingen een uitdaging voor een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen bij osteoartritis van de knie.

‘De effectiviteit van artroscopisch spoelen of een nettoyage bij patiënten met osteoartritis in de knie is niet groter dan dat van een placebo-operatie. Je kan je afvragen of de dollars voor deze procedure elders niet beter kunnen worden besteed’, zegt onderzoeksleider N. Wray.

In de studie werden 180 patiënten met kniepijn in drie groepen verdeeld. Een groep onderging een debriment (nettoyage), waarbij versleten of los materiaal wordt verwijderd met behulp een artroscoop. De tweede groep onderging een artroscopische spoelbeurt, waarbij materiaal via een naald wordt weggespoeld. Bij de derde groep werd een artroscopische ingreep gesimuleerd. Er werden wel kleine incisies gemaakt maar geen instrumenten ingebracht en geen materiaal verwijderd.

Het Center for Medical Ethics and Health Policy van het Baylor College was nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het onderzoek. Van de 324 potentiële deelnemers, zag 44 procent af van deelname omdat ze de kans liepen niet daadwerkelijk te worden geopereerd. Voor de operatie schreven de deelnemers op hun kaart: ‘Ik realiseer me dat ik bij deelname aan deze studie mogelijk alleen een placebo-operatie onderga. Ik besef dat dit betekent dat mijn kniegewricht ongeopereerd blijft. Bij deze placebo-operatie heeft mijn artritis geen baat.’

Gedurende de twee jaren die hierop volgden, rapporteerden de patiënten uit alle drie de groepen verbeteringen wat betreft pijn en functie. Maar geen van beide groepen geopereerde groepen maakte melding van minder pijn of beter functioneren dan de placebogroep. De placebogroep had in een bepaald stadium van de follow-up zelfs betere uitkomsten dan de groep die een nettoyage onderging. 


Dit is slecht één voorbeeld, maar realiseer je dat hier vele voorbeelden van zijn en dat mijn bosritje van vanmiddag wel degelijk in dezelfde categorie valt... het placebo effect. Ik heb mezelf namelijk geprogrammeerd dat ik me na het buiten rijden met mijn paard vast veel beter voel.


38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven