Zoeken
  • Human Reset Retreat

Vuile Was

Van de week werd ik ver voor de wekker wakker en viel sinds lange tijd weer eens terug in mijn 'oude' gewoonte; ik greep naar mijn telefoon. In eerste instantie om te kijken hoe laat het was, maar opeens was ik mijn WhatsAppjes aan het checken en vervolgens mijn mail, om daarna op Facebook te belanden en aansluitend op Instagram... zo een uur weg gesmartphoned. Een kostbaar uur dat net zo goed (en veel beter!) aan slaap, of in ieder geval rust, had kunnen worden besteed. Er was wel nog wat tijd over voor de wekker af zou gaan, maar te weinig om nog te kunnen slapen of om iets anders nuttigs te doen, zoals mijn administratie.


Administratie... ook zo'n dingetje. Hierbij toon ik een typisch gevalletje van uitstelgedrag, waardoor het werk vaak onnodig opstapelt en het inplannen ervan steeds lastiger wordt. Ondanks mijn ogenschijnlijk gestructureerde leven met mijn ochtendroutines en blokken in mijn agenda, waarin werk en privéactiviteiten keurig in kleurrijke vakken staan genoteerd, laat ik ook wel eens steken vallen. Het erge is: ik weet het en ben me er ontzettend van bewust! Zo erg zelfs, dat ik tijdens het smartphonen in bed, er flink onrustig van word, omdat er continu een stem in mijn hoofd zegt dat ik moet opstaan en aan de slag moet. 

Wanneer ik dan uiteindelijk opsta, loop ik naar de badkamer en struikel over de vuile kleding van mijn oudste dochter. Ze heeft ze alvast op de gang gelegd, zodat ze haar kleren (hopelijk) de volgende dag in de wasmand kan doen. Oh ja, haar slaapkamer is tegenover de badkamer en de loopafstand is, denk ik, iets meer dan 1 meter. Groen en geel erger ik me eraan, want hoe vaak heb ik al niet gezegd dat ze haar kleren niet op de grond moet laten slingeren!  

Wanneer ik de kleren bij elkaar raap en ze in de wasmand wil stoppen, blijkt deze al overvol. De deksel past niet meer op de mand... Hé, daar heb ik wel eens een theorie over gehoord. De zogenaamde 'wasmand-theorie'. Deze blijkt nu opeens op mij van toepassing te zijn. Waarom? Dat zal ik uitleggen. 

Wanneer de deksel van de wasmand prima past en er geen was uitpuilt, dan ziet de mand er netjes uit. Gewoon een wasmand. Niks bijzonders, niks aan de hand. Echter zodra de mand te vol wordt en de deksel niet meer past, dan is het beeld heel anders. Wanneer er nu geen was wordt gedraaid en er een volgende lading wasgoed wordt bij gepropt, zal dit niet lukken. De was zal op de grond vallen, de mand zit overvol. Er moet nu wel wat gebeuren, want anders ligt de hele badkamer bezaaid met vuile was.

Stel je nou voor dat deze wasmand synoniem staat aan jouw leven, jouw lichaam, jouw brein. Hoe zou dat voelen?

Met de deksel dicht is er niks bijzonders, niks aan de hand. Zo lijkt het althans. Aan de buitenkant is er niet veel te zien, hoewel er aan de binnenkant best een hoop rommel is op te ruimen. Nu heb je in je leven waarschijnlijk het één en ander aan rommel (vuile was) verzameld. Misschien wel zonder dat je je ervan bewust bent. Op een dag voel je je niet lekker. Je hebt misschien wel last van hoofdpijn die steeds vaker de kop op steekt, een pijnlijke onderrug, stijve nek of misschien slaap je niet zo goed, om maar wat voorbeelden te noemen. 

Wat blijkt? De deksel van de wasmand sluit niet meer en de was begint uit te puilen. Dus tijd om een wasje te draaien. Symbolisch dan natuurlijk, want ik doel op een actie die je onderneemt om van je klacht af te komen. Misschien pas je je levensstijl wat aan en stop je met snoepen, omdat je denkt dat je daar hoofdpijn van krijgt. Misschien ga je naar de fysio en begin je met sporten, omdat je rugklachten dan verdwijnen. Of misschien ga je, tijdens je werk, extra goed op je houding letten, zodat je nek niet meer zo stijf is en stop je met koffie en smartphonen in de avonduren, zodat je beter zult slapen. En kijk! Het helpt!


Zie je wel, daar lag het dus aan. Opgelost! Maar dan slaat de hoofdpijn weer toe, heb je weer pijn bij het bukken en het draaien van je hoofd en staar je weer naar het plafond terwijl iedereen slaapt. Niet opgelost dus? Nee, helaas niet. 


De deksel laten sluiten is mooi, maar niet voldoende. Wanneer de wasmand nagenoeg leeg is, is er voldoende ruimte om soms wat rommel te vergaren. Dat moet ook, want we zijn niet perfect. Gelukkig niet! En weet dat rommel van alles kan zijn. Niet alleen de bekende 'zonden' zoals bijvoorbeeld (te veel) alcohol drinken, patatjes eten en te laat naar bed gaan, maar ook storende gedachten of misschien wel ervaringen uit het verleden kunnen een rol spelen. 

Misschien speelt er onbewust nog wel wat schaamte betreft dat klasgenootje van vroeger dat je gepest hebt of ruzies met je ouders in je pubertijd. Misschien ben je net even te vaak onredelijk tegen je kinderen of partner geweest, omdat je te weinig hebt geslapen of lukt het maar niet om je uitstelgedrag aan te pakken en kom je continu in de knoei met tijd.

En zie, een vicieuze cirkel is geboren!

Het is dus eigenlijk gewoon nodig om een (bijna) lege wasmand te hebben om lekker te kunnen leven. Af en toe een beetje vullen en soms eens kritisch kijken naar hoe vol jouw wasmand is. 

Symptoombestrijding is vaak wat er gebeurd wanneer er klachten ontstaan, maar de oorzaak wordt meestal vergeten. 


48 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat zeg je?