Zoeken
  • Human Reset Retreat

Wat zeg je?

Terwijl ik deze blog schrijf, zit ik in Zuid-Spanje, in de training 'NLP Master' van Yosara Geerlings. In de omgeving van Malaga, boven op een berg, in een prachtige finca met een uitzicht die met geen pen te beschrijven is, zo mooi. Wanneer ik om 7 uur mijn bed uit kom, is het nog pikkedonker. Mijn plan was om mijn ochtendroutine gestaag voort te zetten, echter de onverharde weggetjes zitten vol gaten en gaan rete-steil omlaag en weer omhoog, dus ik ben verplicht te wachten tot de zon zich boven de bergtoppen laat zien. Bij de eerste vage stralen trek ik er op uit. Ik voel me letterlijk 'on top of the world'. Het ruige gebergte doet me denken aan een maanlandschap. Na een kleine uitputtingsslag door hardlopen (als een haas omlaag, als een slak omhoog),  keer ik terug naar de finca. De zon heeft ondertussen haar best gedaan en straalt over het terras. Het uitzicht is van maanlandschap verandert in een droomplaatje dat je tegenkomt in een reisgids voor luxe resorts. Ik voel me rijk van geluk en toch ook wel een beetje schuldig dat ik hier ben om mezelf te ontwikkelen, terwijl het leven van mijn gezin in Nederland gewoon doordraait. 

Gelukkig heb ik toffe kinderen en een super lieve vriend die mij dit gewoon gunnen. Daar ben ik dankbaar voor en besluit het schuldgevoel te laten varen, alles wat me overkomt  volledig te absorberen en vooral te genieten van hetgeen ik leer. 


Ik ben hier niet om een potje te luieren, maar om NLP Master te worden. Ik doe deze training niet alleen voor mijn werk, maar ook om mezelf te ontwikkelen en mensen beter te kunnen begrijpen. 

Tijdens de eerdere Practitioner training NLP, kwam ik er achter dat ik tot dan toe vooral op aannames handelde in mijn gesprekken, met zowel mijn klanten als met mensen in mijn directe omgeving. Voor mijn werk had ik me echt wel in coachingstechnieken verdiept, flink wat boeken gelezen en geluisterd en kennis opgedaan in mijn training tot Triggerpoint Reset Methode behandelaar m.b.t. het coachen van mijn klanten. Echter ik miste iets. Ik kwam vaak niet tot de echte kern bij klanten, die moeite hadden om bij hun gevoel en/of emoties te komen. Dat frustreerde mij enorm. Ik was altijd een goede luisteraar, dus waar liep ik op vast?

Een voorbeeld is de inleiding van deze blog waarin ik omschrijf waar ik ben, wat ik voel en wat ik doe. Wanneer je dit leest dan zou je er een voorstelling van kunnen maken hoe ik me voel, echter dat is dan wel jóuw invulling en heb je er eigenlijk geen idee van hóe ik me echt voel. 'Ik voel me rijk van geluk...', dan zou je kunnen denken dat ik wellicht blij ben en me goed voel. Dat is ook zo, maar hoe voel ik me écht? Iedereen heeft een eigen beleving van de werkelijkheid. In NLP heet dat Map of the World. Ieder mens heeft een eigen 'kaart van de wereld' die gebaseerd is op informatie van de zintuigen die ieder mens op zijn eigen unieke waarnemingen, registreert. Dit ontstaat door o.a. opvoeding, waarden, cultuur, ideeën, emoties en ervaring.  Door middel van op een bepaalde manier vragen stellen, kan je in de wereld van de ander stappen en de ander beter proberen te begrijpen. Een voorbeeld zou dan kunnen zijn:

Hoe is dat, rijk van geluk? Wat gebeurt er wanneer je je rijk voelt van geluk? Hoe ziet rijk van geluk eruit? Wanneer je je rijk voelt van geluk, wáár voel je dat? Wat zie je, wanneer je je rijk voelt van geluk? Ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken, dat er zoveel meer valt te begrijpen uit een simpele zin als 'Ik voel me rijk van geluk'. 

Ik vond mezelf altijd een goede luisteraar. Het ging me makkelijk af. Met mijn vingers in mijn neus een verhaal aanhoren en sturing geven aan een gesprek.

Zo makkelijk was het niet. Zo makkelijk ís het niet.

Door NLP leer ik beter te luisteren én de ander beter te begrijpen. 54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven